perjantai 15. huhtikuuta 2011

Vähän faktoja

Ajattelin vähän kirjoitella faktatietoa Venezuelasta ja Caracasista, kun nämä eivät varmasti ole monellekaan ihan siitä tutuimmasta päästä ja jos jota kuta sattuisi nämä tiedot kiinnostamaan.

Suomen ulkoministeriön matkustustiedote pelottelee maahan aikovat jo heti ensi kättelyssä. Vaikka suurin osa riskeistä ovat kyllä todellisia ja hyvä tiedostaa maassa ollessa, kuitenkin osa tuntuu olevan hieman kärjistettyjä, etten sanoisi. Toisaalta olen kyllä kuullut, että nämä matkustustiedotteet usein ovat yliampuvia, mutta toisaalta suuntaa antavia.

Venezuelan bolivariaaninen tasavalta sijaitsee Karibianmeren rannalla Etelä-Amerikan pohjoisosassa, naapureina ovat Brasilia, Guyana ja Kolumbia. Venezuelan väkiluku on noin 27 miljoonaa asukasta ja virallinen kieli on espanja. Väestöjakaumaan kuuluu intiaaneja, espanjalaisten siirtolaisten ja afrikkalaisten jälkeläisiä, sekä pääosin 1900-luvulla maahan muuttaneita eurooppalaisia esimerkiksi Italiasta, Portugalista ja Saksasta. Venezuela on maailman viidenneksi suurin öljyntuottajamaa, jonka ansiosta bensan hinta on todella alhainen, noin 0,02 eurosenttiä/litra.

Venezuelalla on upeat luonnonvarat, täältä voit löytää melkeinpä kaikki maailman olosuhteet. Toiveena olisikin päästä näkemään mahdollisimman paljon näitä kauniita maisemia. Venezuelan luoteisosista löytyy Andien vuorijono, joka kulkee koko Etelä-Amerikan halki. Luoteesta löytyy myös Maracaibo-järvi ja sitä ympäröivät alangot. Maan keskiosa on tasankoa, llanos. Maan pohjoisosa on Karbian rannikkoa ja eteläosa Amazonin sademetsää. Karibialla Venezuelalle kuuluu myös muun muassa Los Roquesin saaristo ja Isla de Margarita, joka on suosittu lomakohde. Venezuelalla olisi tarjota turisteille mahtavia elämyksiä, mutta talous on keskittynyt melkeinpä ainostaan öljyn tuotantoon, eikä taida presidentti Hugo Chávezkaan oikein turisteista välittää.

Lunta Méridassa
Orinocojoki



Venezuelan eteläosasta löytyy maailman korkein vesiputos Salto Ángel (Angelin putoukset), joka on 978 metriä pitkä. Se sijaitsee Canaiman kansallispuistossa ja on Venezuelan yksi tärkeimmistä turistinähtävyyksistä. Turismista huolimatta Canaima on säilynyt koskemattomana ja maisemat ovat henkeäsalpaavia, sieltä löytyy erikoisia tasalakisia pöytävuoria, tepuita. Siellä vierailleet ihmiset kuvailevat käyntiä kuin siirtyisi johonkin ihan eri maailmaan, "dinosaurusten aikaan". Tänne on joskus ehdottomasti päästävä.



Caracas on Venezuelan pääkaupunki, jossa asuu noin 5 miljoonaa asukasta. Kuten yhdessä aiemmin kirjoittamassani postauksessanikin mainitsin, Caracas sijaitsee laaksossa ja vuoristo Cerro El Ávila erottaa sen Karibianmerestä. Caracasia pidetään yhtenä Etelä-Amerikan vaarallisimpana kaupunkina. Kaupungista löytyy suurkaupungille tyypillisiä pilvenpiirtäjiä sekä useita isoja ostoskeskuksia, mutta luonto on myös lähellä El Ávilan ja lukuisten puistojen ansiosta. Caracasissa on myös lähemmäs 20 yliopistoa.

Caracas yöllä
Caracas

Kaupungin yksi ikävimmistä asioista on barriot, eli köyhät asuinalueet jotka kohoavat pitkin vuoristoa. Turistin silmään nämä asuinalueet näyttävät erikoisilta värikkäiltä hökkeleiltä, jotka on rakennettu aivan vieri viereen ja melkeinpä päällekkäin. Yleensä ihmiset elävät näillä alueella ihan omaa elämäänsä, lait ja yhteiskunnan tarjoamat asiat eivät tänne ulotu. Näillä alueilla esiintyy siis paljon rikollisuutta ja alueita onkin syytä välttää.


Itse olen ainakin toistaiseksi välttynyt kaikelta ikävältä täällä. Rikollisuus ja turvallisuusongelmat on toki otettava huomioon, mutta omalla käyttäytymisellä voi aika pitkälle vaikuttaa. Pimeän aikaan ei ole järkevää kulkea kävellen ja päiväsaikaankin on hyvä pitää lompakot ja kännykät taskussa tai laukussa. Viime kesänä ensi kertaa tänne tullessani, etsin paljon tietoa muun muassa Lonely Planetista ja siellä onkin paljon puhetta näistä turvallisuusongelmista ja täytyy myöntää, että pikkuisen epäilevin ja ennakkoluuloisin mielin tänne tulin. Aluksi en edes meinannut uskaltaa kuljettaa käsilaukkua missään mukana kun pelkäsin, että joku tulee ja vie sen. Pian kuitenkin tajusin, että pelko oli turhaa; päivisin kaupungilla ja ostoskeskuksissa ihmiset ovat aivan tavallisia, tekemässä tavallisia asioita ja muutenkaanhan me emme kuljeskele missään epämääräisillä alueilla. Tietenkin olen hyvässä asemassa täällä ollessani siinä mielessä, että asun paikallisten kanssa, jotka hyvin tietävät mitä täällä kannattaa tehdä ja mitä ei ja mitä alueita kannattaa välttää. Tokihan huono tuuri voi käydä missä vain ja milloin vain, varmasti jopa Oulussa. Matkaeväsneuvoiksi antaisin, että maalaisjärki ja avoin mieli mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti