sunnuntai 28. elokuuta 2011

Pala Eurooppaa: Päivä Colonia Tovarissa

Viime viikon lauantaita vietettiin Colonia Tovarissa. Olin jo pitkään halunnut sinne visiitille ja yllättäen tarjoutui tilaisuus lähteä kylää katsomaan. Colonia Tovar on saksalainen siirtolaisyhteisö, joka on perustettu jo vuonna 1843 vajaan neljänsadan saksalaisen voimin. Kylä sijaitsee vuorilla ja ennenaikaan oli pitkään hyvin eristyksissä muusta Venezuelasta muun muassa hankalakulkuisuuden takia. Vasta vuonna 1940 virallinen kieli muuttui saksasta espanjaksi ja sääntö, ettei puolisoa saa ottaa kylän ulkopuolelta, kumottiin.


Nykypäivänä Colonia Tovar on muuttunut enemmän turistikohteeksi, venezuelalaiset matkustavat viikonloppuisin katselemaan saksalaista arkkitehtuuria, syömään bratwurstia ja juomaan tummaa olutta. Viikolla on kuulemma mahdollista nähdä hieman aidompaa kylän elämää, kun taas viikonloppuisin kadut täyttyvät kaikenlaisista myyntikojuista, joissa pääasiassa myydään venezuelalaisia käsityötuotteita.
Oli tosi kiva päästä näkemään "pala Eurooppaa" Karibian meren äärellä ja ymmärrän hyvin, miten kylä on pysynyt pitkään eristyksessä muusta ympäristöstä, omaa kulttuuriaan toteuttaen. Kylä todellakin on kuin piilossa vuoren uumenissa. Tie on hyvin mutkainen ja kapea, Caracasista Colonia Tovariin on vain noin 40 kilometriä matkaa, mutta silti matka kesti melkein kaksi tuntia! Ikävä kyllä vierailupäivämme osui lauantaille, joten paikalle oli muutama muukin eksynyt, joten pikkukylän idyllisyys hieman hukkui väenpaljouteen. Päivä kului mukavasti kojuja kierrellen ja pikku ostoksia tehden sekä maisemia ihaillen.
Auf wiedersehen!

3 kommenttia:

 1. Enpä olisi odottanut, että tällainen paikka löytyisi Venezuelasta - ja sitten toisaalta taas, miksipä ei! Itse joskus leikittelen ajatuksella, että Yhdysvaltain valtakieli olisi saksa, kuulemma se ei reilu parisataa vuotta sitten ollut kovin kaukana. Mutta en tiedä onko tänne jäänyt mitään vastaavaa "pesäkettä", amissit on ehkä vähän asia erikseen, he kun pitävät kiinni kielestä ym. uskonnollisista syistä. Kiitos jälleen kerran näköalojeni avartamisesta! :D

  VastaaPoista
 2. Onpa mielenkiintoista! Nebraskassa on paljon German-American toimintaa, mutta ei kylla mitaan niin hienoa kuin tuo!

  VastaaPoista
 3. Oli kyllä hieno kokemus käydä paikka katsomassa ja nähdä kuinka se todellakin erottui tyypillisestä venezuelalaisesta elinympäristöstä. Oli kiva nähdä esim. omakotitaloja suurine, avoinaisine pihoineen, joita täällä näy, kun kaikki talojen pihat on ympäröity betonimuurein. Jännä ja hieno juttu miten kylä on pysynyt tähänkin päivään asti omalaatuisena ja saksalaista kulttuuria noudattaen.

  Argentiinastahan muuten löytyy Colonia Finlandesa, sitä en tiedä miten suomalaisuus siellä nykypäivänä näkyy, mutta olisi kyllä hauska käydä paikanpäällä :).

  VastaaPoista