tiistai 22. maaliskuuta 2011

Churromania!

Tänään tuli maisteltua näitä herkkupaloja:


Eli siis churroja. Churrot ovat espanjalaisia uppopaistettuja leivonnaisia tikkujen muodossa, kuten kuvassa näkyy. Ne valmistetaan jauhoista, öljystä ja suolasta ja siis paistetaan kuumassa rasvassa, kunnes pinta on rapea. Näiden rapeiden taikinatikkujen lisukkeeksi on sitten valittavana muutamia eri variaatioita. Ensimmäisenä churrokokemuksenani päätin kokeilla ihan tavallista versiota, eli churroja sokeri-kanelipäällysteellä. Ai nam, että oli kyllä hyvää, päällys on ihanan rapeaa ja mikä ihana tuoksu näistä tuoreista tikuista lähteekään! Otimme yhden annoksen, josta kyllä kahdelle riittää aivan mainiosti syötävää, itseasiassa kaapissa vielä jämät odottaa.

Muita lisukevaihtoehtoja ovat esimerkiksi sulatettu suklaa ja arequipe, joka on maidosta ja sokerista valmistettu karamellikuorutus. Suosittu tapa syödä churroja on myös dipata niitä oikein paksuun kaakaohon. Seuraavalla kerralla aion kyllä kokeilla churroja suklaan kanssa, näytti kuvassa niin taivaalliselta. Ah niin hyvää ja ah niin ihanan epäterveellistä! ;)

Päätin vielä Even innoittamana lisätä churroreseptin sekä espanjalaisen kaakaon reseptin tänne, jos te muutkin haluatte näitä kokeilla. (Kuvassa olevat churrot ostimme valmiina, mutta takoituksena on tehdä itsekin, nyt kun ne on hyväksi todettu.)
  • 2,5 dl vettä
  • 100g voita
  • 1/4 tl suolaa
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 3 munaa
  • Uppopaistoon auringonkukka-, rypsi- tai soijaöljyä
  • Pinnalle sokeria tai kanelisokeriseosta
Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan ja kiehauta. Lisää jauhot ja vatkaa voimakkaasti kunnes taikinasta muodostuu pallo. Nosta kattila levyltä. Vatkaa munat kevyeksi vaahdoksi ja lisää ohuena nauhana taikinan joukkoon samalla vatkaten. Siirrä taikina pursotuspussiin tai muovipussiin, josta on nurkasta leikattu pala pois.
Kuumenna öljy uppopaistoa varten reilun kokoisessa kattilassa. Öljy on tarvittavan kuumaa, kun taikinapala nousee heti pintaan ja öljy alkaa kuplia kunnolla. Huom! Olethan varovainen kuuman öljyn kanssa ja pidä kattilan kansi lähettyvillä mikäli öljy kuumenee liikaa.
Pursota taikinasta öljyyn sormen paksuisia tankoja ja paista ne kullanruskeiksi. Nostele tangot talouspaperin päälle valumaan ja pyörittele tankoja sokerissa tai kanelisokeriseoksessa. Nauti sellaisenaan tai esimerkiksi espanjalaisen kaakaon kanssa:
  • 125 g tummaa suklaata
  • 5 dl maitoa
  • 1,5 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
  • sokeria maun mukaan
Laita suklaa ja puolet maidosta kattilaan ja lämmitä kunnes suklaa on sulanut. Sekoita toisessa kulhossa maissitärkkelys ja loput maidosta. Kaada seos suklaamaidon joukkoon. Kuumenna miedolla lämmöllä samalla sekoittaen kunnes seos sakenee, eli noin 5 minuuttia. Mausta halutessasi sokerilla.

6 kommenttia:

  1. Oi nam! Mäki söin nuita sillo espanjassa, mutta päätin tossa toissapäivänä tehdä niitä itse, kun löysin vanhasta keittokirjasta ohjeen! Tuli oikein hyviä! :) PUSUT JA HALIT!
    T. Eve

    VastaaPoista
  2. Joo no on kyllä niin namia että! Vau, ihan ite oot tehny, hyvä! :) Minäki ajattelin että nuita on sitten helppo Suomessaki tehä. Söitkö niitä ihan sellaisenaan vai jonkun kanssa? Pusuja ja haleja takaisin <3

    VastaaPoista
  3. Hole!

    Eres una cicinera muy buena! Un miracle de comida! ciudado con los calories o Joules!
    Churros son muy buenos, pero tienen mucho energia!Prefiero churros con azucar.

    Nuestro Fujitsu es en final y tenemos que comprar un tietokone nuevo.

    Que es la situation con las estudias de espanol?

    Hoy vamos a la casa de campo, Risto y Mona tambien.

    Abrazzos,
    Sirpa y iskä

    VastaaPoista
  4. Sokerin kaa ja kotoaha sattu löytyy vähä vanilijajätskiä nii sitte sitäki! :)
    evevvevee

    VastaaPoista
  5. Tuli aamulla kirjoitettuun kommenttiin kirjoitusvirhe lähes joka sanaan.Johtui sitä, että oltiin edellinen to-pe yö jo mökillä ja sieltä aamulla kuuden jälkeen kaupunkiin, sulle nettiin terkut ja sitten töihin Taivalkoskelle.

    Nyt ollaan perjantai-iltaa mökillä, Mona ja Risto tulivat juuri saunasta. Täällä paistellaan vaan makkaraa...

    T. Muojärven porukka

    terkku

    VastaaPoista
  6. Hola papa y Sirpa!
    Onpa mukava kun kirjoitit espanjaksi, minä kuitenkin vielä suomeksi :). Joo no täällä on tätä aikaa harjotella leipomis- ja ruuanlaittotaitoja, mutta tosiaan ei passaa koko ajan olla leipomassa tai pian alkaa näkymään vyötäröllä :).

    Ja churrot todellakin on herkkua, Jonathan aikoi joku päivä tehdä aitoa espanjalaista kaakaota, ei varmaan kovin pahaa sekään ole ;). No kuten seuraavassa tekstissä näkyykin, niin pakko alkaa harrastaa vähä liikuntaa syömisen vastapainoksi.

    No voi harmi tuon tietokoneen kanssa, toivottavasti löydätte pian uuden!

    Seuraavassa tekstissä enemmän myös espanjan opinnoista, eli ihan vielä ei ole sopivaa löytynyt, mutta eiköhän sekin asia vielä järjesty.

    Que la pasen bien en la casa de campo y saludos a Risto y Mona! (Melkein haistan ihanan mökkimakkaran tuoksun tänne asti!)

    VastaaPoista